13 / 100

مراقبت های بعد از ارتودنسی دندان

اکنون که تحت درمان ارتودنسی دندان قرار گرفته اید، لازم است دستورات زیر را رعایت کنید در غیر این صورت از معالجات انجام شده نه تنها نتیجه مطلوب نخواهید گرفت، بلکه ممکن است در پایان با مشکلات بیشتری همچون پوسیدگی دندان و بیماری لثه روبه رو شوید.

تقریبا چند ساعت پس از قرار دادن جداکننده های لاستیکی بین دندانها و یا سیم های ارتودنسی، اغلب دندان ها حساس و دردناک خواهند شد. این درد بعد از چند رو بر طرف خواهد شد. استفاده از استامینوفن می تواند ناراحتی و درد شما را کاهش دهد. چند روز پس از شروع درمان، معمولا تحریکات لب و گونه به وسیله تطابق بافتها با براکتها و دیگر دستگاه های ارتودنسی برطرف خواهد شد. قرار دادن مقداری موم نرم بر روی سطوح زبر و تیز در قسمت های عقبی موجب رفع تحریکات و تسکین درد خواهد شد.

روزهای ابتدایی ارتودنسی

به هنگام جایگذاری بریس‌ها شما متوجه درد خاصی نخواهید شد. بریس‌ها از قابلیت تنظیم برخوردار هستند و تنظیم بریس‌ه‍ا می‌بایست انجام شود. از این رو، برای مدت زمان کوتاهی ممکن است در حین غذا خوردن مشکل داشته باشید. در برخی موارد شاهد حساسیت دندان‌ها نیز هستیم. در سه روز ابتدایی ارتودنسی از آنجایی که دندان‌ها به فشار وارد از طرف دندان‌ها عادت نکرده‌اند، امکان دارد احساس درد و ناراحتی داشته باشید. این حس در دندان‌ها و نواحی لب و گونه تا زمانی که بریس‌ها تنظیم شود، ادامه دارد.

برای اینکه از میزان درد و ناراحتی کاسته شود، استفاده از موم یا سیلیکون توصیه می‌شود. این مواد روی بریس‌ها قرار داده می‌شوند. برای تسکین درد می‌توان از داروهای مسکن و ضد درد همانند ژلوفن نیز استفاده کرد. همچنین شست‌و‌شوی دهان به کمک آب گرم و نمک سبب می‌شود که از درد شخص کاسته شود. با رعایت نکات مراقبتی می‌توان به سادگی پروسه درمان ارتودنسی دندان را پشت سر گذاشت.

نخ دندان و مراقبت های بعد از ارتودنسی

پس از انجام ارتودنسی دندان جهت حفظ بهداشت دهان و دندان کشیدن نخ دندان ضروری است. در ابتدا به نظر می‌رسد که برای کشیدن دندان میان دندان‌های ارتودنسی شده، کار سختی در پیش داشته باشید. در این شرایط نخ دندان کشیدن حداقل به مدت یک‌بار در روز الزامی است. برای نخ دندان کشیدن باید نخ‌های مخصوصی استفاده کرد. بهتر است هر شب پیش از خوابیدن این پروسه طی شود. نخ دندان ارتودنسی نیز گزینه خوبی برای استفاده به‌حساب می‌آید. این مدل نخ‌ها از قابلیت استفاده به صورت چند باره برخوردار هستند. به کمک این مدل نخ‌ها پاکسازی دندان‌ها و سیم‌ها به سادگی صورت می‌گیرد. همچنین بهتر است پیش از نخ دندان کشیدن، نحوه انجام آن را یاد بگیرید.

مسواک زدن و روش صحیح استفاده از آن

در طول درمان ارتودنسی نیز همچون زمان عادی می‌بایست شخص بهداشت دهان و دندان خود را رعایت کرده و به صورت منظم دندان‌های خود را با خمیردندان مخصوص مسواک زند. در طول درمان ارتودنسی مسواک زدن بعد از هر وعده غذایی یا حداقل دوبار در روز الزامی است. مسواک زدن تنها دو دقیقه از زمان شما را خواهد گرفت. بهتر است که با نحوه مسواک زدن آشنا شوید.  مسواک را به صورت موازی با زمین در دست قرار دهید.

سر مسواک باید از یک دندان به دندان بعدی حرکت کند. این عمل باید براساس قوس طبیعی دندان‌ها و لثه‌ها انجام شود. به مدت چند ثانیه باید مسواک روی هر دندان قرار داده شود و هر دندان‌ را با چند بار حرکت بالا و پایین تمیز کرد. در صورت استفاده از مسواک برقی، الزامی برای محکم فشار دادن آن دیده نمی‌شود. برای مسواک زدن باید به سراغ سطح درونی دندان، بالای دندان و دندان‌های عقبی یا همان آسیاها بروید. برای اینکه براکت‌ها را تمیز کنید، مسواک باید به شکل زاویه‌دار روی آن‌ها قرار بگیرد. حواستان به پاکسازی زیرسیم‌ها نیز باشد. لازم به ذکر است که شخص می‌بایست هر سه ماه یک‌بار برای تعویض مسواک یا خمیردندان اقدام کند. تنها به این شکل است که مسواک اثرگذاری خود را از دست نخواهد داد.

خمیردندان مخصوص

 

نحوه مراقبت از انواع ارتودنسی

 

به توصیه دندان‌پزشک خود بهتر است که از خمیر دندان دارای فلوراید استفاده کنید. خمیر دندان دارای فلوراید است و این ماده کمک می‌کند تا دندان‌ها دچار پوسیدگی نشوند. ماده فلوراید همچنین در تقویت دندان‌ها در طول پروسه ارتودنسی نیز نقش دارد. در صورتی که دندان شما پوسیده شده باشد یا حفره‌ای در آن به وجود آمده باشد، امکان دارد فلوراید درمانی، گزینه خوبی برای شما به حساب آید. بهتر است از خمیر دندان دارای فلوراید دوبار در روز استفاده شود. به این صورت می‌توان از ایجاد پوسیدگی‌های دندان جلوگیری کرد.

خوردن و آشامیدن سبب می‌شود که اسیدهایی در دهان فرد شکل بگیرد. به کمک ماده فلوراید می‌توان از دندان در مقابل اسیدهای موجود مراقبت کرد. به این صورت شاهد از دست رفتن مینای دندان نخواهیم بود و پوسیدگی صورت نمی‌گیرد. بنابراین اگر قصد خرید خمیر دندان را دارید، بهتر است که انتخاب شما خمیردندان مخصوص حاوی فلوراید باشد.

استفاده از دهانشویه برای مراقبت از دندان

در طول پروسه درمان ارتودنسی بهتر است که از دهانشویه جهت حفظ بهداشت دهان و دندان خود استفاده کنید. البته دهانشویه هرگز جایگزینی برای مسواک و نخ دندان به حساب نمی‌آید. دندان‌پزشک در انتخاب دهانشویه مناسب، شما را راهنمایی خواهد کرد. بهتر است که از دهانشویه آنتی باکتریال و حاوی فلوراید جهت پاکسازی دهان خود استفاده کنید. پیش از اقدام برای استفاده از دهانشویه بهتر است با نحوه مصرف آن آشنا شوید.

رژیم غذایی مناسب

تغذیه در طول پروسه درمان ارتودنسی اهمیت بالایی دارد. با داشتن یک رژیم غذایی مناسب می‌توان از آسیب به ارتودنسی، پوسیدگی و زرد شدن دندان جلوگیری کرد. خوردن بعضی از غذاها در طول این دوران توصیه نمی‌شود و بهتر است رژیم غذایی مناسبی را در پیش بگیرید. مواد غذایی سفت، خشک و چسبنده نباید در طول این دوران مصرف شود. از جمله غذاهای ممنوعه در طول ارتودنسی می‌توان به آجیل، خشکبار، پاپ کورن، آبنبات و شکلات سفت، آدامس، بلال، چیپس، ذرت، یخ، نان‌های تست و سفت، گز، سوهان و غیره اشاره کرد. همچنین در طول دوران درمان ارتودنسی خوردن نوشابه ممنوع است. چرا که اسیدهای موجود در آن باعث ایجاد پوسیدگی در دندان شخص شود‌.

 

مراجعه به موقع به دندان‌پزشک

پس از انجام ارتودنسی، شخص می‌بایست به صورت منظم به دندان‌پزشک مراجعه نماید. دندان‌پزشک با معاینه فرد متوجه آسیب‌های احتمالی خواهد شد و پیش از اینکه اوضاع دندان وخیم شود، برای درمان آن اقدامات لازم صورت خواهد گرفت. این مراجعات تنها در کنترل دستگاه‌ها خلاصه نمی‌شود و طی هر جلسه بنا به تشخیص دندان‌پزشک، تنظیم و فعال سازی دستگاه‌ها انجام می‌گیرد. هدف از ویزیت‌های ماهیانه دندان‌پزشکی  در طول پروسه درمان ارتودنسی را می‌توان عوض کردن سیم قوسی ارتودنسی، تنظیم بریس‌ها و نظارت بر پروسه درمان دانست.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید